Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poruka guvernerima

Trump: Morate da dominirate! Pregaziće vas, izgledaćete kao gomila budala

Protests in Fairfax area of Los Angeles

Prema navodima CBC-a i pisanju The New York Timesa, Trump je zaprijetio da će i sam zauzeti oštriji stav i da će “aktivirati” državnog tužioca Billa Barra

Američki predsjednik Donald Trump rekao je guvernerima država SAD u telefonskom razgovoru da zbog njihovog odgovora na proteste izgledaju slabo i da treba da zauzmu oštriji stav.

“Morate da dominirate, ako to ne činite, traćite mi vrijeme. Pregaziće vas, izgledaćete kao gomila budala. Morate dominirati”, naveo je Trump, prenosi američka medijska kuća CBC koja se poziva na audio-snimak do kojeg su došli.

Prema navodima CBC-a i pisanju The New York Timesa, Trump je zaprijetio da će i sam zauzeti oštriji stav i da će “aktivirati” državnog tužioca Billa Barra.

On je od guvernera zatražio da vrše hapšenja i da uvode zakone protiv paljenja zastava.

Nekoliko medija prenijelo je da je guverner Illinoisa Jay Robert Pritzker poručio Trumpu da njegova retorika samo pogoršava nasilnu situaciju.

Tramp se nije javno oglašavao od početka protesta zbog smrti tamnoputog Georgea Floyda prošle sedmice ali je u porukama na društvenoj mreži Twitter tražio oštriji odgovor.

Nemiri su izbili prije sedam dana u Minneapolisu nakon smrti nenaoružanog tamnoputog Floyda dok je bio pod policijskim nadzorom.

Na video-snimku se vidi kako policajac Derek Chauvin drži koljeno na vratu Floyda skoro devet minuta prije nego što je izdahnuo. Chauvin je otpušten sa posla zbog incidenta i optužen je za ubistvo trećeg stepena.

U više desetina gradova širom SAD zbog nemira uveden je policijski sat.