Globus

Bijela kuća

Trump najavio izmjene viznog režima, olakšice za školovane ljude

11/01/2019

Predsjednik SAD-a često je govorio kako želi imigracijski sistem koji preferira školovane ili ljude s posebnim vještinama

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da planira izmjene, uključujući moguće davanje državljanstva strancima koji imaju američku vizu H1-B, dokument koji se privremeno izdaje visoko obrazovanim imigrantima koji rade u specijaliziranim industrijama, poput tehnološkog sektora i medicine.

“Nositelji vize H1-B u SAD-u mogu mirno spavati jer će izmjene značiti jednostavniji i sigurniji ostanak, uključujući i moguće sticanje državljanstva”, napisao je Trump na Twitteru.

Predsjednik SAD-a često je govorio kako želi imigracijski sistem koji preferira školovane ili ljude s posebnim vještinama.

Bijela kuća nije precizirala koje izmjene Trump misli uvesti.

Dok predsjednik često imigrante i tražitelje azila koji u SAD pokušavaju ući iz Meksika naziva kriminalcima i teroristima, pohvalno govori o onima koji apliciraju za vizu H-1B za koju je potrebno imati fakultetsku diplomu ili viši stepen obrazovanja.

Konkurencija za dobivanje te vize je vrlo velika. SAD je prošle godine već u aprilu dostigao godišnji limit od 65.000 viza H1-B, objavilo je Ministarstvo nacionalne sigurnosti.

Američke kompanije često koriste vizu H-1B da bi zaposlile visoko obrazovane radnike u specijaliziranim zanimanjima, uključujući informacijsku tehnologiju, medicinu, graditeljstvo i matematiku. Vize najviše koristi tehnološki sektor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.