Globus

američki predsjednik

Trump nametnuo sankcije vrhovnom iranskom vođi Aliju Khameneiju

24/06/2019

Trump je novinarima u Bijeloj kući kazao da je nametnuo sankcije vrhovnom iranskom vođi zbog aktuelnih tenzija sa Iranom

Američki predsjednik Donald Trump nametnuo je sankcije vrhovnom iranskom vođi Aliju Khameneiju i drugim visokim zvaničnicima te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je novinarima u Bijeloj kući kazao da je nametnuo sankcije vrhovnom iranskom vođi zbog aktuelnih tenzija sa Iranom.

“Mislim da smo pokazali mnogo suzdržanosti, ali to ne znači da ćemo to pokazati i u budućnosti”, poručio je Trump nakon što je potpisao dokument kojim su sankcije stupile na snagu.

Na pitanje da li su sankcije poduzete kao odgovor na rušenje američkog drona prošle sedmice, Trump je kazao da bi se sankcije “ionako dogodile”.

Iranska vojska je prošle sedmice oborila američku bespilotnu letjelicu iznad Hormuškog moreuza.

Tenzije između Irana i SAD-a u porastu su od prošle godine i američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je zvanični Washington nedavno na listu terorističkih grupa uvrstio iranske oružane snage, odnosno Revolucionarnu gardu.

SAD je pojačala vojno prisustvo na Bliskom istoku, a prije dvije sedmice iz Pentagona su najavili slanje dodatnih 1.000 vojnika u tu regiju, zbog “prijetnji” iz Irana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.