Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump ne odustaje od izgradnje zida: Natjeraću Meksikance da plate

Republican U.S. presidential candidate Trump speaks at a town hall event in Appleton

Pretedent za republikanskog predsjedničkog kandidata SAD Donald Trump predložio je da je potrebno Meksiko primorati da plati podizanje ograde na američko-meksičkoj granici, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trump navodno namjerava da to učini tako što bi se smanjile doznake koje meksički migranti iz SAD-a šalju rodbini u domovini.

List “Washington Post” objavio je u utorak dokument na dvije strane čiji je autor upravo Trump, u kojem se navodi kako bi pretedent za republikanskog predsjedničkog kandidata, ukoliko postane predsjednik, primorao Meksiko da finansira izgradnju 1.000 kilometara dugačke ograde na granici dvije zemlje.

Trump je u dokumentu naveo da će zaprijetiti izmjenom propisa iz američkog Patriotskog zakona kako bi smanjio obim sredstava koje meksički migranti u vidu doznaka šalju u domovinu.

Ipak, naveo je kako bi tu mjeru povukao ako Meksiko realizuje jednokratnu isplatu od pet do deset milijardi dolara za finansiranje izgradnje ograde.

Prema nezvaničnim podacima, u SAD-u živi više od 12 miliona osoba porijeklom iz Meksika. Oni kao i drugi migranti preko doznaka šalju novac u domovinu.

Centralna banka Meksika je saopćila da su Meksikanci iz inostranstva tokom 2015. godine kući poslali oko 24.8 milijardi dolara, što je više nego što ta zemlja zaradi od prodaje nafte.

S druge strane, Vlada Meksika je početkom marta prvi put službeno odgovorila na zahtjev Trumpa o podizanju zida između SAD-a i Meksika, navodeći da oni neće plaćati izgradnju, kako su kazali, “strašnog zida”.

“Meksiko ni pod kojim uvjetima neće platiti zid koji Trump predlaže”, rekao je Luis Videgaray iz Ministarstva financija Meksika.

Trumpov prijedlog o podizanju zida izazvao je veliku pažnju svjetske javnosti. Tokom svoje kampanje Trump je istakao da želi izgraditi zid na granici s Meksikom kako bi spriječio ulazak imigranata.

Poručio je u nekoliko navrata da SAD neće finansirati izgradnju zida, već da to treba učiniti Meksiko.

Izbori na kojima će biti izabran nasljednik Baracka Obame bit će održani 8. novembra.