Trump neće prisustvovati otvaranju nove američke ambasade u Londonu

may trump

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je svoju posjetu Velikoj Britaniji slijedeći mjesec u strahu od masovnih protesta. Trump je trebao prisustvovati otvaranju nove američke ambasade u Londonu, piše Guardian.

Predsjednik je napisao na Twitteru kako je razlog otkazivanja putovanja nezadovoljstvo činjenicom da je njegov prethodnik Barack Obama prodao trenutnu ambasadu za “kikiriki” i izgradio novu za 1.2 milijarde dolara. Nazvao je to “lošim poslovanjem.”

Međutim, premještanje ambasade iz Mayfair na Nine Elms u Londonu najavljeno je već u oktobru 2008. godine, kad je George W. Bush bio predsjednik, a Obama još uvijek nije bio izabran.

Theresa May, britanska premijerka, pozvala je Trumpa u posjetu kad je prošle godine postala prvi svjetski lider koji je posjetio predsjednika u Bijeloj kući.

Prvotni plan je bio da Trump posjeti London i presiječe vrpcu na novoj ambasadi u jugozapadnom dijelu prijestolnice, a zatim održi sastanak sa May. Plan je zatim “skraćen” kako bi bio opušteniji za predsjednika i smanjio mogućnost protesta.

Ipak, sve su veće šanse da će Trump neće nikako u bližoj budućnosti posjetiti glavni grad Velike Britanije.