Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump: Neću imati dobre odnose sa Cameronom

Trump

Milijarder Donald Trump rekao je da vjerovatno neće imati dobre odnose sa britanskim premijerom Davidom Cameronom jer je on odbacio ideju republikanskog predsjedničkog kandidata o zabrani ulaska muslimanima u Ameriku kao “glupu i pogrešnu”.

Cameron je kritikovao Trumpa u britanskom Parlamentu zbog te izjave i sugerisao da će Britanija biti ujedinjena protiv ovog republikanca, ako joj dođe u posjetu.

“Čini se da nećemo imati naročito dobre odnose, ko zna”, rekao je Trump britanskoj televiziji ITV odgovarajući na pitanja o tome kakve će biti njegove veze sa Londonom ukoliko pobijedi na izborima 8. novembra.

Trump je rekao da se nada da će imati dobre odnose sa Cameronom, ali da se čini da britanski premijer “nije spreman da rješava taj problem”. On je ranije rekao da ne razmišlja o Cameronovim komentarima.

SAD su najbliži saveznik Britanije i politički lideri dvije zemlje često govore o specijalnom odnosu njihovih država.

Cameron je ranije ovog mjeseca odbio da povuče komentar da Trumpova izjava o muslimanima “izaziva podjele” i da je “glupa i pogrešna”, ali je dodao da Trump zaslužuje poštovanje zbog borbe za predsjedničku kandidaturu republikanske stranke.

“Imamo ogroman problem sa terorizmom radikalnog islama. Svijet leti u vazduh, a to svakako ne čini narod Švedske. Imamo stvaran problem”, rekao je Trump u novom intervjuu.

On je ranije poželio sreću novom gradonačelniku Londona Sadiqu Khanu, a sada je rekao da ga vrijeđa Khanova izjava da Trump ne zna ništa o islamu.