Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump: Nisam pod istragom FBI, Comeyu sam ranije “presudio”

James Comey

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je danas da je planirao smijeniti direktora FBI Jamesa Comeya i prije nego mu je to preporučio zamjenik državnog tužitelja Rod Rosenstein.

– Namjeravao sam smijeniti Comeya, neovisno o preporuci koju sam dobio – rekao je Trump u intervjuu TV mreži NBC.

Ali, ta izjava se slaže da saopćenjem koje je Bijela kuća dala odmah nakon smjene u kojem se ističe da je odluka donesena nakon što je Rosenstein to tražio od glavnog državnog tužitelja Jeffa Sessionsa.

Trump je pojasnio da je on i prije toga odlučio, ali mu je trebalo pismo da podrži njegovu odluku.

Smjena prvog čovjeka FBI i dalje je top tema u SAD. Vršilac dužnosti direktora FBI Andrew McCabe je u svjedočenju pred istražnom komisijom Kongresa o utjecaju Rusije na izbore u SAD rekao kako Trump nije bio pod istragom FBI.

Mnogi su posumnjali da je Trump smijenio bivšeg direktora jer je zatražio dodatne resurse za istragu o uplitanju Rusije. Međutim, i Trump odbacije te navode.

– Comey mi je rekao da nisam pod istragom. Pitao sam ga da li bi mi rekao ako budem pod istragom, a on je rekao da nisam – ispričao je Trump sadržaj večere koju je imao sa već sada bivšim čelnikom FBI.

U međuvremenu, demokratski senatori zahtijevaju da se otvori neovisna istraga o skandalu, uključujući optužbe o tajnom dogovoru Trumpa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, pa sve do iznenadne smjene Jamesa Comeya. Trump je tokom intervjua kritizirao Comeya tvrdeći da je samo htio „paradu“ te da je doveo FBI „u nered“.