Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump o Siriji: Cilj je poraz terorista, a ne promjena vlasti

trump

Misija vojske SAD u Siriji je ograničena na pobjedu nad “Islamskom državom” i ne uključuje promjenu vlasti, izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

On je tokom konferencije za novinare nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerom Australije Malkolmom Turnbulom u Bijeloj kući u Washingtonu rekao da je vojska SAD u Siriji sa jednim razlogom, a to je da se “riješi ‘Islamske države’ i da ide kući”.

“Nismo tamo iz bilo kojeg drugog razloga i u velikoj mjeri smo postigli svoj cilj”, rekao je Trump.

Američki predsjednik nije oklijevao da sirijsku Vladu nazove “humanitarnom sramotom” niti da kritikuje Rusiju i Iran zbog njihove umiješanosti, ali je još jednom naglasio da SAD nema šta drugo da traži u Siriji, osim ostvarivanja konačnog cilja nanošenja poraza “Islamskoj državi”, prenijela je “Russia Today”.

Trumpov stav bi zvaničnicima njegove kancelarija mogao predstavljati novost, a američki predstavnik u UN Nikki Haley, koja inače zagovara promjenu vlasti u Siriji, trenutno podržava prijedlog rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o sirijskom primirju na 30 dana.

Savjet bezbjednosti UN je juče trebalo da donese odluku o rezoluciji kojom bi se uspostavio jednomjesečni prekid vatre u Siriji, ali je glasanje odgođeno za danas, usljed pregovora vezanih za dopune prijedloga rezolucije.