Globus

Američki predsjednik

Trump objavio novu strategiju raketne odbrane: “Naš je cilj jednostavan”

17/01/2019

Pregled raketne odbrane odnosi se na sve poduzete mjere zaštite SAD-a od neprijateljskih projektila

Američki predsjednik Donald Trump objavio je danas novu američku strategiju raketne odbrane u kojoj se ističe kako je Sjeverna Koreja i dalje “vanredna prijetnja”, sedam mjeseci nakon što je prijetnju iz Pjongjanga proglasio eliminiranom.

Pregled raketne odbrane odnosi se na sve poduzete mjere zaštite SAD-a od neprijateljskih projektila. Naglašena je zabrinutost oko napredovanja Sjeverne Koreje, Rusije, Irana i Kine. “Naš je cilj jednostavan: Osigurati otkrivanje i uništenje svih projektila lansiranih protiv Sjedinjenih Država, bilo gdje i bilo kada”, rekao je Trump dok je objavljivao izvještaj, prenosi Reuters.

Trump u Pentagonu nije spomenuo prijetnju Sjeverne Koreje. No vršitelj dužnosti sekretara američke obrane Patrick Shanahan je rekao kako je prijetnja iz Sjeverne Koreje i dalje “značajna briga”.

“Iako postoje temelji za mir sa Sjevernom Korejom, ona i dalje stoji kao vanredna prijetnja i Sjedinjene Države moraju biti oprezne”, navodi se u izvještaju.

Za Trumpa, koji pokušava oživjeti napore u uvjeravanju Sjeverne Koreje da napusti svoj nuklearni program i arsenal, objava izvještaja dolazi u nezgodno vrijeme. Viši izaslanik Sjeverne Koreje stiže u Washington danas, a očekuje se da će se sastati s državnim sekretarom Mikeom Pompeom te je moguć susret i s Trumpom, koji tematiku dobro poznaje.

Njihovi razgovori, uz potencijalni susret s predsjednikom, mogli bi dovesti i do najave drugog američko-sjevernokorejskog summita, rekli su izvori za Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.