Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump odbio komentirati izvještaje o smjeni Tillersona

donald trump

Američki predsjednik Donald Trump odbio je komentirati novinske izvještaje da priprema smjenu državnog sekretara Rexa Tillersona.

– On je ovdje, Rex je ovdje – izjavio je Trump novinarima, odgovarajući na pitanja o sudbini šefa američke diplomatije nakon susreta s princom Bahreina.

New York Times i drugi američki mediji javili su ranije da Bijela kuća razmatra smjenu Tillersona u narednim sedmicama s direktorom CIA-e Mikeom Pompeom.

– Trenutno nema nikakvih kadrovskih smjena. Rex Tillerson nastavlja da predvodi State Department i kompletna administracija usmjerena je na dovršenje ove izuzetno uspješne prve godine tima predsjednika Trumpa – izjavila je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

Tillerson ostaje fokusiran na obavljanje svog posla i njegov radni dan pun je sastanaka i telefonskih poziva, tvrdi glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

– On ostaje predan svojoj dužnosti – kazala je ona i naglasila da “on radi na zadovoljstvo predsjednika”.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel, koji se u četvrtak sastao s Tillersonom, izjavio je da bi se njih dvojica trebali ponovo sastati naredne sedmice i nije mogao odmah komentirati spekulacije o smjeni šefa američke diplomatije.

Sedmicama kruže glasine da je Trump nezadovoljan Tillersonom, a navodi o neslaganjima između dvojice ljudi pojavili su se u medijskim izvještajima u oktobru kada je Trump navodno doveo u pitanje Tillersonovu inteligenciju.

Tillerson je tada izjavio na konferenciji za novinare da ne namjerava podnijeti ostavku.

Trump i Tillerson navodno se ne slažu oko ključnih vanjskopolitičkih pitanja među kojima su Sjeverna Koreja i Iran. Bivši čelnik Exxon Mobilea manje je prisutan u javnosti od prethodnih državnih sekretara, a Trumpova administracija ostavila je otvorenim brojne ključne pozicije u State Departmentu.

Ostalo je nejasno da li je Trump naredio Tillersonovu smjenu, a Bijela kuća uskoro bi mogla javno objaviti razmatra li smjenu šefa diplomatije, navodi New York Times u izvještaju, prenosi dpa.