Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump podržao lidere zemalja Zaljeva u rješavanju krize

trump

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump razgovarao je sa liderima zemalja Zaljeva, te poručio kako je za rješavanje krize u regiji bitno međusobno jedinstvo i regionalna stabilnost, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz Bijele kuće navedeno je kako je Trump obavio odvojene telefonske razgovore sa saudijskim kraljem Selmanom bin Abdulazizom, krunskim princom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zayed Al-Nahyanom i katarskim emirom šeikom Temimom bin Hamadom Al-Thanijem, a tema ovih razgovora je bila rješavanje krize u Zaljevu.

Naglašeno je kako je Trump poručio da je među arapskim partnerima bitno jedinstvo, nastavak regionalne stabilnosti i borbe protiv iranske prijetnje.

Američki predsjednik je naglasio kako je potrebno da se sve zemlje učesnice Samita u Rijadu pridržavaju obećanja, koja se tiču borbe protiv terorizma, ekstremističkih ideologija i finansiranja terorističkih organizacija.

Trump je dan ranije na konferenciji za novinare u Washingtonu izjavio kako je spreman biti posrednik kada je u pitanju rješavanje katarske krize.

Predsjednik SAD-a razgovarao je i sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a tom prilikom mu je izrazio saučešće povodom žrtava na francuskim otocima St. Barthelemy i St. Martin u Karipskom moru, koje je također ovih dana zahtvatio uragan Irma.