Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump podržao saudijskog kralja Salmana u borbi protiv korupcije i hapšenju prinčeva

donald_trump_arabija

Američki predsjednik Donald Trump podržao je saudijskog kralja Salmana bin Abdelaziza u vezi s hapšenjem prinčeva, vladinih zvaničnika i privrednika u okviru započete borbe protiv korupcije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Imam potpuno povjerenje u kralja Salmana i prestolonasljednika Saudijske Arabije, znaju oni tačno šta rade”, poručio je Trump kasno sinoć posredstvom društvene mreže Twitter.

Saudijska policija je u subotu uhapsila 11 prinčeva, četiri aktuelna ministra i više bivših članova vlade u antikorupcijskoj operaciji.

Lokalni mediji su javili da su među uhapšenima i milijarder princ Alwaleed bin Talal i ministar za nacionalnu gardu princ Mitab bin Abdullah.

“Neki od tih koje sada pretresaju su godinama muzli svoju zemlju”, poručio je Trump.

Samo nekoliko sati prije početka vala hapšenja, dekretom kralja Salmana oformljen je Komitet za borbu protiv korupcije na čijem čelu je prvi prestolonasljednik Mohamed bin Salman.

Saudijska novinska agencija (SPA) javlja da Komitet ima ingerencije da vodi istrage, hapsi, izdaje mjere zabrane, blokira imovinu osumnjičenih za korupciju.

Komitet je najavio da će obnoviti i istragu u vezi sa poplavama u kojima je 2009. godine u Džedi poginulo najmanje 100 ljudi, zatim istragu o epidemiji virusa korone iz 2012. godine.