Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump poništio proces normalizacije odnosa s Kubom

Američki predsjednik Donald Trump je u obraćanju emigrantima kubansko-američkog porijekla u Miamiju poručio da je poništio proces normalizacije odnosa koji je započeo njegov prethodnik Barack Obama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Otkazujem potpuno jednostrani sporazum prethodne administracije s Kubom”, rekao je Trump, dodajući da će razotkriti, kako je kazao, zločine Castrovog režima.

Napomenuo je da je sporazum Obamine administracije s Castrovim režimom, kako je rekao, “pogrešan”, dodajući da će “preokrenuti” mnoge poteze prethodne administracije u vezi s obnovljenim odnosima SAD-a i Kube.

Istakao je da je takav dogovor doveo do toga da američke investicije i putovanja pogoduju, kako ga je nazvao, “represivnom” režimu Raula Castra.

Tokom obraćanja je oštro kritikova komunizam, napominjući da se na Kubi sva zarada od investicija i turizma troši na vojsku.

“Režim uzima novac i posjeduje industriju. Mi ne želimo da američki dolari podupiru vojni monopol koji iskorištava i zloupotrebljava građane Kube”, rekao je Trump.

Naglasio je također da će uvesti strožija pravila koja se tiču putovanja i slanja novca iz SAD-a u Kubu.

“Tražit ćemo mnogo bolje rješenje za kubanski narod i za SAD”, poručio je Trump, dodajući da će SAD sada odrediti “pravila igre”.

“Sada mi držimo karte. Prethodna administracija je umanjila restrikcije putovanja i trgovanja, ali to nije pomoglo narodu Kube, samo je obogatilo kubanski režim”, kazao je Trump.

Naglasio je da će restrikcije prema Kubi ostati na snazi sve dok kubanska Vlada ne oslobodi politički zatvorenike, ispoštuje slobodu izražavanja i ne prestane progoniti disidente.

Ipak, Trump neće prekinuti diplomatske i trgovinske veze s Kubom, niti će zatvoriti američku ambasadu u Havani.