Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump: Postupak prikrivanja ubistva novinara najgore u historiji

trump

Američki predsjednik Donald Trump je kritikovao napore Saudijske Arabije da prikrije ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Imali su vrlo loš originalni koncept. Izvedeno je loše, a postupak prikrivanja je najgori u historiji prikrivanja”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

“Ko god je osmislio tu ideju, mislim da je u velikoj nevolji”, kazao je američki predsjednik.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.