Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump pozvao “Obamine” ambasadore da podnesu ostavku

trump

Tranzicioni tim izabranog američkog predsjednika izdao je ukaz kojim se od takozvanih “političkih” ambasadora u diplomatskim misijama SAD-a širom svijeta traži da do inauguracije Donalda Trumpa 20. januara podnesu ostavku, objavio je “New York times” pozivajući se na američke diplomate.

Taj plan, kako navodi list, predstavlja presedan u višedecenijskoj praksi po kojoj su ambasadori koje je imenovao odlazeći predsjednik mogli da ostanu na toj funkciji sve dok Kongres ne odluči drugačije, prenosi Tanjug.

Političkim ambasadorima nazivaju se oni koji su postavljeni zbog svojih vrlina ili bliskih veza s predsjednikom, a među njima se mogu naći i krupni donatori predsjedničke kampanje. Oni se po pravilu vraćaju kući po isteku mandata, za razliku od diplomata od karijere koji često ostaju na ambasadorskim položajima i po smjeni u Bijeloj kući.

Nalog iz Trumpovog tima, koji je izdat “bez izuzetka”, stigao je u State department 23. decembra.

State department je, kako navodi američki list, sve “političke” ambasadore odlazećeg predsjednika Baracka Obame obavijestio pismom dan nakon novembarskih izbora da treba da dostave pisanu ostavku s datumom 20. januara.

Onima koji žele da zatraže produžetak mandata, preporučuje se da podnesu formalan zahtjev uz odgovarajuće obrazloženje.

Novozabrani predsjednici, bez obzira iz koje stranke dolazili, često su pravili izuzetke kako bi dozvolili ambasadorima da iz ličnih razloga ili zbog važnih diplomatskih pitanja ostanu na dužnosti dok njihovi nasljednici ne budu potvrđeni, što nekada traje mjesecima.