Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump: Samo će jedna stvar djelovati sa Sjevernom Korejom

Donald-Trump-Mary-Schwam-AP

Američki predsjednik Donald Trump poručio je u subotu da će u vezi sa Sjevernom Korejom “djelovati samo jedna stvar” nakon što su prethodne američke administracije razgovarale s Pyongyangom bez rezultata, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Predsjednici i njihove administracije razgovarali su sa Sjevernom Korejom 25 godina, postizali dogovore i potrošili gomilu novca”, napisao je Trump na Twitteru i dodao:

“To nije djelovalo, dogovori su se kršili prije nego što se mastilo osušilo, praveći američke pregovarače budalama. Izvinite, ali samo će jedna stvar djelovati!”

Američki predsjednik nije precizirao na šta je se njegova poruka tačno odnosila. Ipak, u obraćanju na godišnjoj Generalnoj skupštini UN-a u septembru Trump je poručio da, ukoliko režim Pyongyanga nastavi sa nuklearnim aktivnostima, neće preostati druga opcija nego da “potpuno uništi Sjevernu Koreju”.

Pyongyang je 3. septembra izveo najjaču nuklearnu probu od 2006. godine. To je bilo šesto testiranje nuklearne bombe Sjeverne Koreje u posljednjih 11 godina.

Nakon tog događaja, Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je nove ekonomske i političke sankcije toj zemlji.