Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump se baš i nije obradovao Angeli Merkel

MERKEL_TRUMP

Američki predsjednik Donald Trump dočekao je pred Bijelom kućom njemačku kancelarku Angelu Merkel, što je njihov prvi susret otkada je postao predsjednik.

Trebali su se sastati u utorak, ali su njihovi razgovori odgođeni zbog olujnog nevremena u SAD-u.

Merkel je crnim vozilom stigla pred Bijelu kuću, rukovala se sa svojim domaćinom, a potom su izmijenili nekoliko riječi te ušli na razgovore.

Međutim, Trump se odbio ponovo rukovati pred kamerama prije službenog zajedničkog nastupa, kako to inače nalaže protokol.

Na snimci s djela sastanka dozvoljenog za snimanje, kad su fotografi zamolili predsjednika i kancelarku da se rukuju, može se čuti kako Merkel kaže: “Želite li da se rukujemo?”, nakon čega se Trump nakratko okrenuo prema njoj, ali nije pružio ruku.

No, nakon zajedničkog obraćanja medijima, Trump se rukovao s Merkelovom, istina prilično brzo…(pogledajte na samom kraju video klipa)

Podsjećamo, američki predsjednik uznemirava saveznike diljem svijeta osporavajući višestrane trgovačke sporazume i ostale ugovore. Njemačku, Kinu i druge države optužio je da manipuliraju svojim valutama kako bi potaknule izvoz.