Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši predsjednik sad-a

Trump se izjasnio da nije kriv za pokušaj poništavanja izbornih rezultata

Donald Trump
Foto: Pixsell

Sutkinja Moxila Upadhyaya odredila je sljedeće ročište za 28. avgust, kada će biti utvrđen okvirni datum suđenja, i naložila Trumpu da ne komunicira direktno o činjenicama slučaja ni sa jednom osobom za koju se zna da je svjedok

Donald Trump izjasnio se da nije kriv za pokušaj poništavanja rezultata izbora 2020., odgovarajući prvi put na savezne optužbe koje ga terete da je orkestrirao drski i na kraju neuspjeli pokušaj blokiranja mirnog prenosa predsjedničkih ovlasti.

Bivši predsjednik pojavio se pred sutkinjom za prekršaje u saveznom sudu u Washingtonu dva dana nakon što je protiv njega specijalni savjetnik ministarstva pravde Jack Smith podigao optužnicu. Od tri krivična postupka s kojima se suočava, najnovije optužbe imaju historijski značaj, jer se fokusiraju na Trumpove napore kao predsjednika da potkopa volju birača i opstruira ovjeru pobjede demokrata Joea Bidena. Njegovo odbijanje da prihvati poraz i njegove laži o široko rasprostranjenoj izbornoj prijevari pomogli su u podsticanju nasilnih nereda 6. januara 2021., kada je gomila Trumpovih pristalica upala na američki Capitol.

Trump, koji je sada prvi favorit na republikanskim predsjedničkim predizborima 2024., sjedio je strogog lica, prekriženih ruku, povremeno odmahujući glavom dok se savjetovao s advokatom i povremeno osvrćući se po sudnici na početku sudskog procesa. Ustao je kako bi se izjasnio da nije kriv, odgovorio je na uvodna pitanja sutkinje i zahvalio joj se na kraju ročišta.

Optužnica tereti Trumpa za četiri krivična djela koja se odnose na njegove napore da poništi svoj poraz na predsjedničkim izborima, uključujući zavjeru za prevaru američke vlade i zavjeru za ometanje službenog postupka. Optužbe bi mogle dovesti do dugotrajne zatvorske kazne u slučaju osude, a u najtežim tačkama je predviđena i do 20 godina.

Sam Smith je prisustvovao suđenju, sjedeći u prvom redu sudnice iza tužilaca koji vode slučaj i oko 20 stopa od Trumpa. Povremeno je gledao u Trumpovom pravcu, iako se činilo da nijedan nije gestikulirao ili razgovarao jedni s drugima.

Sutkinja Moxila Upadhyaya odredila je sljedeće ročište za 28. avgust, kada će biti utvrđen okvirni datum suđenja, i naložila Trumpu da ne komunicira direktno o činjenicama slučaja ni sa jednom osobom za koju se zna da je svjedok.

Slučaj izborne krađe dio je eskalacije pravnih problema za bivšeg predsjednika, koji dolazi skoro dva mjeseca nakon što se Trump izjasnio da nije kriv za desetine federalnih tačaka krivičnih djela u kojima je optužen za gomilanje povjerljivih dokumenata na svom imanju na Floridi i onemogućavanje vladinih napora da ih povrati. Suđenje je u tom predmetu zakazano za maj naredne godine, prenosi AP.