Trump se zahvalio Putinu zbog smanjenja broja diplomatskog osoblja u Rusiji

trump putin (2)

Američki predsjednik Donald Trump zahvalio se ruskom kolegi Vladimiru Putinu što je naredio smanjenje broja američkog diplomatskog osoblja u Rusiji, u komentaru koji će vjerovatno izazvati kritike zbog Trumpovog blagonaklonog stava prema Putinu.

Prekidajući skoro dvije sedmice šutnje, o Putinovoj naredbi o smanjenju američkog diplomatskog osoblja iz Rusije za skoro jednu trećinu, Trumpo je izjavio: “Veoma sam zahvalan što je je on omogućio odlazak tako velikog broja ljudi, jer sada imamo manji broj njih na platnoj listi”.

Trump je kazao da “nema pravog razloga da ih vratimo nazad i uštedit ćemo mnogo novca”, u reakciji na Putinov potez u hladnoratovskom maniru, za razliku od reakcija ostalih američkih predsjednika u sličnim okolnostima u prošlosti.

Njegova izjava također je u suprotnosti sa stavom State Departmenta koji je nazvao naređenje Moskve “žalosnim i ničim izazvanim činom”.

State Department nije imao nikakve reakcije na Trumpovu izjavu novinarima koju je dao dok je bio na odmoru u svom golf klubu u Bedminsteru u New Jerseyu.

Kongresne komisije i specijalni savjetnik istražuju zaključke američkih obavještajnih agencija da se Rusija mješala u predizbornu kampanju u prošloj godini hakiranjem i drugim metodima kako bi pomogla republikancu Trumpu. Također istražuju eventualnu saradnju Trumpovog predizbornog štaba i ruskih zvaničnika.

Moskva je u više navrata negirala da se mješala u američke izbore a Trump je demantovao svaku saradnju njegovog predizbornog štaba s Rusima, prenosi agencija Reuters.