Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump senatoricu indijanskog porijekla nazvao “Pocahontas”

Senatorica_Elizabeth_Warren_Twitter

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump senatoricu Elizabeth Warren nazvao “Pocahontas” na događaju na kojem se odavala počast veteranima iz indijanskog plemena Navajo, Warren je kazala da se radi o običnom odvlačenju pažnje od drugih pitanja.

– On bi sigurno htio pričati o nečemu drugom – rekla je Warren u intervjuu za CNN u ponedjeljak naveče.

– Želim vam zahvaliti jer vi ste veoma, veoma poseban narod. Vi ste ovdje duže nego bilo ko od nas. Mada, mi imamo zastupnicu u Kongresu koja je ovdje već dugo… duže nego vi – zovu je Pocahontas! – izjavio je Trump na ceremoniji u ponedjeljak.

Warren, kako kaže, nije mogla vjerovati da je on to izjavio.

– On je stajao tamo, na ceremoniji odavanja počasti Indijancima, ljudima koji su sve rizikovali kako bi spašavali američke živote, kako bi spašavali živote naroda, naših saveznika, tokom Drugog svjetskog rata, zaista nevjerovatnom narodu. A predsjednik Trump nije mogao pustiti da ceremonija odavanja počasti tim ljudima prođe bez da on ubaci rasističko vrijeđanje – kazala je Warren.

Trump je u više navrata propitivao legitimnost Warreninih tvrdnji o indijanskom naslijeđu, uključujući i tokom svoje predsjedničke kampanje.

Trump je u telefonskom intervjuu za NBC News u junu 2016. godine rekao da je Warren “izmislila svoje porijeklo, što mislim da je rasistički. Ja mislim da je ona rasista, zapravo, jer ono što je ona uradila je veoma rasistički”.

Warren je u ponedjeljak navela da je o svom porijeklu saznala od svojih roditelja i njihovih roditelja.

Na pitanje o navodima glasnogovornice Bijele kuće Sarah Sanders, da je Warren svoju tvrdnju o porijeklu iskoristila da bi napredovala u karijeri, senatorica je rekla da to nije tačno.