Globus

Trump: Sjeverna Koreja više ne predstavlja “nuklearnu prijetnju”

13/06/2018

Američki predsjednik Donald Trump je poručio da Sjeverna Koreja više ne predstavlja “nuklearnu prijetnju”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Svako se sada može osjećati mnogo sigurnije nego tog dana kada sam preuzeo funkciju”, napisao je Trump na zvaničnom Twitter nalogu, samo nekoliko dana nakon historijskog susreta sa sjevernokorejskim liderom Kimom Jong-unom u Singapuru.

“Više ne postoji nuklearna prijetnja iz Sjeverne Koreje. Sastanak s Kimom Jong-unom je bio zanimljivo i veoma pozitivno iskustvo. Sjeverna Koreja posjeduje veliki potencijal za budućnost!”, dodao je predsjednik SAD-a.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong-un na samitu 12. juna usaglasili su potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosne garancije Sjevernoj Koreji, navodi se u dokumentu koji su dvojica državnika potpisala na kraju historijskog susreta.

U dokumentu koji ima četiri tačke, SAD i Sjeverna Koreja obavezali su se i na razvoj novih međudržavnih odnosa, izgradnju stabilnog i trajnog mira, a Pjongjang se obavezao i da će vratiti ostale zatvorenike iz Korejskog rata.

Deklaracija je zaključena obavezom obiju strana da će nastaviti daljnje pregovore “što je moguće prije”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.