Globus

američki predsjednik

Trump smijenio najvišeg dužnosnika za kibernetičku sigurnost

18/11/2020

Kao šef CISA-e, Krebs je bio jedan od najviših dužnosnika koji su radili na osiguranju glasačke infrastrukture protiv stranog miješanja i prijevara

Američki predsjednik Donald Trump smijenio je u utorak Chrisa Krebsa, najvišeg dužnosnika za kibernetičku sigurnost koji je odbio predsjednikove neutemeljene tvrdnje o široko rasprostranjenoj prijevari birača na predsjedničkim izborima.

Trump je smjenu najavio tweetom, rekavši da je Krebs, koji je na čelu Agencije za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture (CISA), dao “vrlo netačne” izjave o izborima, prenosi dpa.

Prošlih je sedmica Krebsova agencija rekla da su izbori 2020. “najsigurniji u američkoj povijesti”. Krebs je također putem Twittera opovrgnuo lažne tvrdnje o izbornoj prijevari koje često navodi predsjednik.

Kao šef CISA-e, Krebs je bio jedan od najviših dužnosnika koji su radili na osiguranju glasačke infrastrukture protiv stranog miješanja i prijevara.

Trump nastoji poništiti izbore tvrdeći da je glasanje širom zemlje “namješteno” protiv njega.

Trumpovi advokati bore se protiv rezultata na sudovima u više država, bez ikakvog uspjeha, dok se države suočavaju s rokovima početkom decembra kako bi službeno potvrdile svoje izborne rezultate.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.