Trump šokirao SAD: Otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja

trump

Američki predsjednik Donald Trump otpustio je direktora FBI-a Jamesa Comeyja što je u najmanju ruku šokantan potez, piše CNN.

Pretpostavlja se da je osnovni razlog otpuštanja Comeyja bila činjenica da je on sa svojim saradnicima provodio istragu o tome da li su saradnici Donalda Trumpa tokom njegove predizborne kampanje komunicirali sa ruskim zvaničnicima. Sumnjalo se da se Rusija direktno umiješala u američke izbore i uticala na krajnji rezultat, odnosno pobjedu Trumpa.

Smjena Comeyja iznenadila je mnoge u SAD-u, navodi CNN, budući da je Comey imao besprijekornu karijeru i jedan je od najsposobnijih ljudi sa funkciju direktora FBI-a.

Iz Trumpovog kabineta kratko je saopšteno da je Comey otpušten zbog propusta u istrazi o email serverima Hillary Clinton, ali iz Demokratske stranke su odbacili ove navode i oštro osudili smjenu Comeya.

Demokrate smatraju da je Comey bio isuviše blizu detaljnim saznanjima i dokazima o ruskoj umiješanosti u američke izbore, te da ga je Trump stoga smijenio, navodi CNN.