Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump: Spreman sam posredovati između Palestinaca i Izraelaca

trump

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je danas da je spreman pomoći i biti posrednik u potpisivanju konačnog mirovnog sporazuma između Palestinaca i Izraelaca.

Trump je na konferenciji za novinare uoči razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Bijeloj kući rekao kako Izraelci i Palestinci moraju raditi zajedno na postizanju dogovora, koji, kako je rekao Trump, ne može biti nametnut.

– Spreman sam biti posrednik i pomoći vam. Ali, vi morate doći do dogovora. Palestinski lideri moraju jednim glasom osuditi nasilje i mržnju – rekao je Trump obraćajući se Abbasu kojeg je podsjetio da je on u Bijeloj kući potpisao prvi mirovi sporazum s Izraelom. Izrazio je nadu da će Abbas potpisati konačni dogovor.

Trump je rekao da mir znači i pobjeda nad terorističkim organizacijama kao što je ISIL te je pohvalio saradnju sigurnosnih službi Izraela i Palestine.

Abbas se, s druge strane, založio da riješenje koje predviđa dvije države, pri čemu bi Istočni Jerusalem bio glavni grad Palestine. On je izrazio uvjerenje da Trump može pomoći da se postigne dugo očekivani mir.

– Vi imate predanost i želju da sve dobije svoj plod i da bude uspješno – rekao je Abbas. Trump je najavio da će s Abbasom razgovarati i o ekonomskoj saradnji, razvoju privatnog biznisa, zapošljavanju vladavini prava što su, kako je rekao, ključna pitanja važna za postizanje mira.