Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump: Sudbina nuklearnog sporazuma s Iranom ovisi o UN-ovom strogom nadzoru

Trump na konvenciji

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u ponedjeljak da će se Sjedinjene Američke Države povući iz nuklearnog sporazuma koji su sklopile s Iranom i još pet drugih zemalja ukoliko budu smatrale da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nije dovoljno stroga u svom nadzoru nad Iranom.

Međutim, iranski zvaničnici tvrde da je najveća prijetnja ovom sporazumu agresivnost SAD-a.

Trump je upozorenje iznio u svojoj poruci učesnicima godišnjeg sastanka ove UN-ove agencije koji se održava u Beču, a koju je pročitao američki ministar za energiju Rick Perry, izvještava AP.

SAD insistiraju da Iran mora otvoriti svoje vojne objekte na zahtjev inspekcija IAEA-a ukoliko ta agencija sumnja da se u bilo kojem od tih objekata dešavaju neprijavljene nuklearne aktivnosti.

To je nešto što Teheran oštro odbacuje.

Trump smatra da je sporazum neodrživ ili da bi mogao propasti zbog nedopuštanja pristupa IAEA-a iranskim vojnim objektima, poručivši da “mi nećemo prihvatiti slabašno provođenje ili neadekvatno nadziranje sporazuma”.

Na temu Sjeverne Koreje, Trump je ponovo nagovijestio da je vojni udar i dalje opcija kako bi se zaustavilo ubrzano širenje sjevernokorejskih nuklearnih kapaciteta, kazavši da Washington “nastavlja razmatrati sve opcije” kako bi se odgovorilo na ovu prijetnju.

Što se tiče Sirije, Trump je poručio da međunarodna zajednica “mora i dalje smatrati Siriju odgovornom za gradnju tajnog nuklearnog reaktora”, što Sirija negira, a to pitanje je izblijedilo jer stvarna situacija nije mogla biti utvrđena.

Međutim, čelnik IAEA-a Yukiya Amano je rekao da je objekat koji su izraelski avioni uništili u sirijskoj pustinji 2007. godine bio tajna lokacija za izgradnju budućeg nuklearnog reaktora.