Globus

Američki predsjednik

Trump traži od Senata da odobri članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u

30/04/2019

Proces je otada usmjeren prema prijestonicama savezničkih zemalja, u kojima će protokol biti ratificiran u skladu s nacionalnim procedurama država članica

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je zatražio od Senata da odobri Sjevernoj Makedoniji da postane 30. članica NATO saveza.

– Prosljeđujem na savjet i odobrenje Senatu da ratificira Protokol o sporazumu sa Sjevernom Makedonijom o pridruženju Sjevernoatlantskom ugovoru – navodi Trump u saopćenju.

Protokol o pridruženju potpisale su sve države članice NATO-a u Briuxellesu 6. februara. Proces je otada usmjeren prema prijestonicama savezničkih zemalja, u kojima će protokol biti ratificiran u skladu s nacionalnim procedurama država članica.

– Puna ratifikacija protokola omogućit će Sjevernoj Makedoniji da bude dio Sjevernoatlantskog ugovora i članica Sjevernoatlantske ugovorne organizacije (NATO) – izjavio je Trump.

On je pohvalio Sjevernu Makedoniju kao “pouzdanog američkog sigurnosnog partnera”.

– Tražim od Senata da pruži savjet i odobrenje, i moja administracija stoji spremna da vas izvijesti i pomogne vam u tim razmatranjima – zaključio je Trump.

Sjeverna Makedonija, ranije Makedonija, promijenila je ime na osnovu Prespanskog sporazuma iz juna 2018. s Grčkom.

Grčka, članica NATO-a i EU, dugo se protivila zvaničnom imenu Makedonije, jer njena regija na sjeveru zemlje nosi isto ime.

Zbog veta Atine, spor je bio glavna prepreka makedonskim ambicijama da se pridruži NATO-u i EU, prenosi Anadolu Agency.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.