Globus

velika afera

Trump traži susret sa uzbunjivačem: Da li je špijuniran predsjednik SAD?

30/09/2019

Nakon dojave anonimnog uzbunjivača iz obavještajnih krugova, demokrate u Predstavničkom domu Kongresa pokrenule su proceduru opoziva

Predsjednik SAD Donald Trump u seriji ljutitih tvitova napisao da, kao i svaki američki državljanin, zaslužuje da se suoči sa onim ko ga optužuje, pogotovo, kako je naveo, zato što je uzbunjivač predstavio savršen razgovor sa inostranim liderom na potpuno “netačan i prevarantski” način.

On je dodao da ne želi da se sastane samo sa uzbunjivačem “koji je iznio informacije iz druge i treće ruke”, već i sa osobom “koja mu je nezakonito dala te većim dijelom netačne informacije”.

“Da li je ta osoba špijunirala predsjednika SAD? To će imati velike posljedice”, napisao je Trump.

Istakao je da želi da predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma kongresa Adam Schiff bude ispitan na najvišem nivou zbog “prevare i izdaje”.

“Njegove laži iznijete su na najbezobrazniji i najgrozniji način koji je ikada viđen u Kongresu. On je napisao i pročitao užasne stvari, a onda rekao da ih je izgovorio predsjednik”, naveo je Trump.

Schiff je juče izjavio da je američki Kongres odlučan u nameri da dobije pristup razgovorima Trampa s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim svetskim liderima i dodao je da je Kongres zabrinut da postoji mogućnost da je Trump ugrozio nacionalnu bezbednost SAD.

Nakon dojave anonimnog uzbunjivača iz obavještajnih krugova, demokrate u Predstavničkom domu Kongresa pokrenule su proceduru opoziva.

Demokrate navode da je Tramp zloupotrijebio položaj i od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tražio političku uslugu – da istraži poslovanje u Ukrajini sina njegovog potencijalnog protivkandidata iz redova demokrata Joea Bidena.

Komentari

Autor: Radio Slobodna Evropa

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.