Globus

Trump tvrdi da je USS Boxer uništio iranski dron u Hormuškom moreuzu, Iranci negiraju

19/07/2019

Tenzije u odnosima između Irana i SAD-a u porastu su još od maja prošle godine kada se SAD unilateralno povukao iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je SAD u Hormuškom moreuzu “bez oklijevanja uništio” iranski dron koji je predstavljao prijetnju američkom brodu.

Istakao je da je američki razarač USS Boxer uništio iranski dron koji mu se približio na oko 300 metara.

– Boxer je obavio odbrambenu akciju protiv iranske bespilotne letjelice koja je bila vrlo blizu, ignorišući brojne pozive da se udalji, a ugrozila je i sigurnost broda i posade – rekao je Trump u Bijeloj kući, javlja agencija Anadolija.

Tenzije u odnosima između Irana i SAD-a u porastu su još od maja prošle godine kada se SAD unilateralno povukao iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Iran  je u petak negirao izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa da je američki ratni brod uništio iranski dron u blizini Perzijskog zaliva.

– Nismo izgubili nijedan dron u Hormuškom moreuzu niti bilo gdje drugo – objavio je u tweetu zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi.

Moreuz predstavlja ulaz u Perzijski zaliv kojim se prevozi petina ukupne trgovine sirovom naftom u svijetu, a sukob u njemu naglašava rizik rata između Irana i SAD-a.

Trump je optužio Iran za “provokativnu i neprijateljsku” akciju i kazao je da je amerilčki odgovor bio čin samoodbrane. Iranski ministar vanjskih poslova  Mohammad Javad Zarif izjavio je novinarima dok je pristizao u sjedište UN-a u New Yorku da “mi nemamo nikakvu informaciju da smo danas izgubili dron”.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.