Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump: Ubijte teroriste mecima umočenim u svinjsku krv; ISIS: Pobijte španske svinje

barcelona-attack-16

onald Trump osudio je teroristički napad koji je Islamska država sinoć izvela u Barceloni.

“Budite čvrsti i snažni, volimo vas”, poručio je građanima španskog grada.

Nakon toga, Trump je objavio još jedan tvit u kojemu stoji:

“Proučite što je američki general Pershing radio teroristima kad bi ih uhvatio. 35 godina nakon toga nije bilo radikalnog islama”, tvitao je američki predsjednik.

Trump se i tokom kampanje osvrtao na priču o generalu Pershingu.

General koji se proslavio vodeći američke trupe u Evropi tijekom Prvog svjetskog rata, navodno je početkom 20. stoljeća na Filipinima uhvatio 50 terorista koji su činili ogromnu štetu i ubili mnogo ljudi.

Mit kaže da ih je pokapao sa svinjama te puške svojih vojnika napunio mecima umočenim u svinjsku krv. Vojnici su strijeljali 49 terorista, a onom jednom preživjelom, general je rekao:

“Idi svojim ljudima i reci im što se dogodilo ovdje.”  Naravno, ne postoje istorijski dokazi da se ovo zaista dogodilo.

Trump je ovu priču koristio u predizbornoj kampanji kao primjer kako se treba postupati s “radikalnim islamističkim teroristima”. Washington Post primijetio je kako je predsjednik ovu priču ispričao kada se zalagao za povratak mučenja vodom.

U konkretnom slučaju, Trump nije spominjao muslimane, ali je rekao: “Cijela je stvar u svinjama – znate priču, znate da ne vole svinjetinu.”

ISIS: Pobijte španske svinje

Agencija terorističke organizacije Islamske Države Amaq objavila je još jučer da preuzimaju odgovornost za napad u Barceloni, a njihovi pristaše se na društvenim mrežama naslađuju žrtvama i slave napade te za profilnu fotografiju stavljaju fotografiju Drissa Oukabira, koji se jučer sam predao policiji tvrdeći da nema veze s napadima te da mu je brat ukrao dokumente.

Kako prenosi Independent, na ISIS-ovim kanalima i stranicama objavljuju se poruke na španskom, među kojima i “Ubijte španske svinje”.

“Radimo uslugu njihovoj djeci ubijajući ih”, napisao je jedan od ISIS-ovih pristaša.

“Vojnici ISIS-a izvršili su napad u Barceloni i učinili su to na zapovijed kalifata da napadaju države koalicije”, pri čemu su mislili na američku koaliciju protiv koje se bore u Iraku i Siriji, objavljeno je jučer.