Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjedinjene države

Trump vodi u novim anketama, demokratski guverneri obećali stati uz Bidena

Foto: SOPA Images/SIPA USA/Pixsell

U obje ankete, koje su provedene u cijeloj zemlji, ispitanici su primijetili da je Bidenova dob, 81 godina, težak uteg za njegovu kandidaturu

Republikanski kandidat Donald Trump uspostavio je znatnu prednost nad predsjednikom Joeom Bidenom u utrci za Bijelu kuću otkako su dva kandidata raspravljala prošle sedmice, pokazuju odvojene ankete koje su u srijedu objavili New York Times i Wall Street Journal.

Biden je obećao da će ostati u predsjedničkoj utrci 2024. tijekom razgovora s predizbornim osobljem u srijedu i pokušao uvjeriti čelne demokrate na Capitol Hillu da je sposoban za ponovni izbor, uprkos njegovom klimavom učinku u TV debati prošle sedmice.

Trump gradi prednost

Anketa New York Timesa i Siena Collegea pokazala je da Trump, republikanac, gradi prednost od 6 postotnih bodova – 49 prema 43 posto – nad Bidenom, demokratom, među registriranim biračima za koje Times smatra da će vjerojatno glasati na izborima 5. novembra. To je najveće Trumpovo vodstvo u anketi Timesa/Siene od 2015., kada je vodio kampanju uoči svoje pobjede na predsjedničkim izborima 2016. Među svim registriranim glasačima u anketi Trump je vodio s 9 bodova.

Anketa Wall Street Journala pokazala je da Trump ima 6 bodova prednosti nad Bidenom, u usporedbi s 2 boda prednosti u anketi koju je Journal proveo u februaru.

U obje ankete, koje su provedene u cijeloj zemlji, ispitanici su primijetili da je Bidenova dob, 81 godina, težak uteg za njegovu kandidaturu. Oko 80 posto ispitanika u anketi časopisa Journal, koja je anketirala 1500 registriranih birača od 29. juna do 2. jula, reklo je da je Biden prestar da bi se kandidirao za drugi mandat. Ta je anketa imala marginu pogreške od 2,5 postotnih bodova.

Anketa Timesa, koja je anketirala 1532 registrirana birača od 28. juna do 2. jula, pokazala je da veliki dijelovi svake demografske skupine, uključujući crne birače i one koji su rekli da bi i dalje glasali za njega, vide Bidena kao “jednostavno prestarog da bude učinkovit predsjednik .” Imala je marginu pogreške od 2,8 bodova za registrirane birače.

Bidenov nastup u debati prošlog četvrtka protiv Trumpa (78) izazvao je zabrinutost među demokratima o njegovoj budućnosti kao njihovog predsjedničkog kandidata.

Anketa Reutersa/Ipsosa provedena od 1. do 2. jula pokazala je da su Trump i Biden izjednačeni među registriranim glasačima s potporom od 40 posto svaki. Ta je anketa pokazala također da jedan od tri demokrata vjeruje da bi Biden trebao odustati od utrke.

Guverneri uz Bidena

Demokratski guverneri New Yorka, Minnesote i Marylanda u srijedu su rekli da će podržati kandidaturu predsjednika Joea Bidena za reizbor nakon iskrene rasprave s njim o njegovom slabom učinku u prošlotjednoj TV raspravi s Donaldom Trumpom.

-Predsjednik nam je uvijek čuvao leđa. I mi ćemo mu čuvati leđa, rekao je novinarima guverner Marylanda Wes Moore nakon sastanka s Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris u Bijeloj kući, na kojem su sudjelovala 24 demokratska guvernera i gradonačelnik Washingtona, D.C., od kojih su se neki pridružili putem interneta.

Moore je rekao da su guverneri bili iskreni u prenošenju negativnih povratnih informacija birača o Bidenovoj lošoj izvedbi tijekom debate s republikanskim suparnikom Donaldom Trumpom. Rekao je da očito imaju posla prije izbora 5. novembra, ali da je Biden jasno dao do znanja da će ostati u utrci.

-Predsjednik… on je naš kandidat. Predsjednik je vođa naše stranke, rekao je Moore.

Među demokratima se posljednjih dana sve više govori o tome da bi 81-godišnji Biden trebao odustati od utrke.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul rekla je da se nakon sastanka osjećala samouvjereno i da su svi guverneri obećali podršku Bidenu.

Guverner Minnesote Tim Walz, predsjednik Udruge demokratskih guvernera, rekao je da je Bidenov učinak u debati u četvrtak bio loš, ali smatra da je Biden sposoban za dužnost.

-Očito smo, kao i mnogi Amerikanci, malo zabrinuti. Zabrinuti smo jer prijetnja Trumpovog predsjedništva nije teoretska, rekao je Walz, dodavši da je prethodno Trumpovo predsjedništvo obilježilo “haos, uništenje”.

“On je spreman, ja sam spreman”

Sastanku je osobno prisustvovalo gotovo desetak državnih čelnika, no samo su trojica nakon toga razgovarala s novinarima.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom, koji je lično sudjelovao, objavio je svoju reakciju na društvenoj platformi X: “Večeras sam čuo tri riječi od predsjednika – on je spreman. I ja također.”

Bidenova kampanja priopćila je da je predsjednik ponovio svoju odlučnost “da porazi egzistencijalnu prijetnju Donalda Trumpa na glasačkim kutijama u novembru” i da je raspravljao o važnosti izbora demokrata na glasačkim listićima.

-Svi učesnici ponovili su svoju zajedničku predanost da učine sve što je moguće kako bi predsjednik Biden i potpredsjednica Harris pobijedili Donalda Trumpa u novembru”, navodi se.