Globus

američki predsjednik

Trump: WHO obavio loš posao u borbi s virusom, uskoro odluka o finansiranju

19/05/2020

Upitan zašto se nije obratio na virtuelnom ministarskom sastanku WHO koji je održan jučer, Trump je odgovorio da je tako odlučio

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u ponedjeljak da će “u bliskoj budućnosti” objaviti saopćenje o Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) koja je, kako je ocijenio, obavila veoma loš posao u borbi sa koronavirusom.

Trump je na događaju u Bijeloj kući rekao da će uskoro donijeti odluku o američkom finansiranju WHO, ističući da je razmišljao o tome da smanji finansiranje na 40 miliona dolara, ali je dodao da su neki mislili da je to previše, prenosi Reuters.

Upitan zašto se nije obratio na virtuelnom ministarskom sastanku WHO koji je održan jučer, Trump je odgovorio da je tako odlučio.

„Odlučio sam danas ne davati izjavu. Dat ću im izjavu negdje u skoroj budućnosti, ali … mislim da su uradili vrlo loš posao u posljednjem razdoblju “, rekao je Trump.

Američki sekretar za zdravstvo Alex Azar izjavio je prethodno na video konferenciji koju je organizovao WHO da ta organizacija nije uspela da pruži informacije koje su bile potrebne svijetu i da je njen neuspjeh “plaćen” velikim brojem ljudskih života.

Trump je obustavio finansiranje WHO optužujući ga da je bio suviše fokusiran na Kinu, dok je Peking kritikovao za nedostatak transparentnosti u ranim fazama krize u vezi s koronavirusom.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.