Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump: Za napad 11. septembra odgovoran je George W. Bush

trump-blames-twin

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump (69) kazao je kako je bivši predsjednik SAD-a George W. Bush odgovoran za teroristički napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku 11. septembra 2001.

S obzirom da se u Americi ne može naći mnogo javnih osoba koje će tako izravno prozivati sam vrh tadašnje administracije za napade koji su promijenili svijet, novinarka Bloomberga koja ga je intervjuirala ostala je u šoku nakon Trumpove konstatacije.

bush

– Čekajte malo, ne možete kriviti Georgea Busha za napad – kazala je, no kontraverzni Trump se nije dao smesti.

– On je tada bio predsjednik, zar ne? WTC je pao tokom njegove vladavine – kazao je Trump koji je prethodno prozvao Bushevu vladavinu katastrofom, a odluku da pokrene invaziju Afganistana “užasnom greškom”.

Trumpov glavni protivnik i brat Georgea W. Busha, Jeb Bush, brzo je krenuo u odbranu svog brata.

[yuzo_related]

I Ari Fleischer, bivši glasnogovornik Bijele kuće, kazao je za CNN kako Trump zvuči kao teoretičar zavjera koji vjeruje kako iza napada 11. septembra stoji SAD.

Kampanju Donalda Trumpa i dosad su karakterizirale njegove kontroverzne izjave, no ipak još uvijek vodi, kažu ankete.

U julu je za meksičke imigrante tvrdio kako u SAD donose drogu, kriminal i da su silovatelji.

– Neki su, pretpostavljam, dobri ljudi – kazao je Trump.

Kasnije istog mjeseca izjavio je da se republikanca Johna McCaina ne bi trebalo smatrati ratnim herojem jer je bio zarobljen.

– Preferiram ljude koji nisu bili zarobljeni – kazao je Trump.

McCain je proveo pet godina u zatvoru na sjeveru Vijetnama gdje je konstantno mučen, a od toga je dvije godine proveo u samici.