Globus

neće čekati izbore

Trump za sutkinju Vrhovnog suda nominirao Amy Coney Barrett

27/09/2020

Suci Vrhovnog suda imenuju se doživotno na tu dužnost. Trumpova kandidatkinja dat će konzervativcima većinu od 6 prema 3 u vrijeme velikih političkih podjela u Sjedinjenim Državama

Američki predsjednik Donald Trump nominirao je Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na upražnjeno mjesto nakon smrti Ruth Bader Ginsburg.

Kako piše New York Times, kao nasljednicu Ginsburg, liberalne ikone koja je umrla 18. septembra u dobi od 87 godina, Trump je u subotu objavio kako je njegov izbor Barrett (48), konzervativna sutkinja saveznog apelacionog suda u Chicagu. Na to mjesto postavio ju je Trump 2017.

Suci Vrhovnog suda imenuju se doživotno na tu dužnost. Trumpova kandidatkinja dat će konzervativcima većinu od 6 prema 3 u vrijeme velikih političkih podjela u Sjedinjenim Državama.

Barrett se otpočetka smatrala favoritkinjom za tu dužnost.

Demokrati se protive imenovanju i smatraju da Trump treba pričekati do izbora 3. novembra na kojima će se sučeliti s demokratskim kandidatom Joeom Bidenom te ako ovaj pobijedi treba pričekati i da preuzme dužnost u januaru 2021., a tek onda popuniti ispražnjeno sudačko mjesto.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.