Globus

Samit G20

Trump zbog Ukrajine otkazao sastanak s Putinom

29/11/2018

Trump je na Twitteru napisao da je zbog tenzija između Rusije i Ukrajine odlučio otkazati planirani susret s Putinom u petak na marginama samita G20 u Argentini

Američki predsjednik Donald Trump je saopćio da je otkazao sastanak koji je u Argentini trebao održati s ruskim liderom Vladimirom Putinom, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je na Twitteru napisao da je zbog tenzija između Rusije i Ukrajine odlučio otkazati planirani susret s Putinom u petak na marginama samita G20 u Argentini.

“Na osnovu činjenice da brodovi i mornari nisu vraćeni u Ukrajinu iz Rusije, odlučio sam da bi bilo najbolje za sve zainteresovane strane da otkažem svoj ranije zakazani sastanak u Argentini s predsjednikom Vladimirom Putinom”, naveo je Trump.

Ipak, Trump je izrazio nadu da će nekada u budućnosti održati sastanak s ruskim predsjednikom.

Do sukoba između Rusije i Ukrajine je došlo u nedjelju, kada su brodovi ruske Obalske straže otvorili vatru prema tri broda Ukrajinske ratne mornarice, koji su pokušali proći iz Crnog mora u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, između ruskog kopna i obale Krima. Potom su zaplijenili brodove zajedno s posadama. Krim je Rusija aneksirala od Ukrajine 2014. godine.

Ukrajina insistira na tome da su se njeni brodovi ponašali u skladu s međunarodnim pomorskim pravom, dok Rusija kaže da nisu dobili dozvolu za prolaz.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.