Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi svjetski rat

Trump žestoko kritikovan što nije otišao odati počast palim vojnicima

donald trump

Američki predsjednik je sa suprugom Melanijom trebao otputovati na američko groblje Aisne-Marne u gradiću Belleau, oko 85 kilometara istočno od Pariza

Američki predsjednik Donald Trump nije mogao prisustvovati komemoraciji američkim vojnicima u Francuskoj koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu, jer je kiša onemogućila transport, objavila je Bijela kuća, prenosi Reuters.

Otkaz u posljednjem trenutku izazvao je kritike na društvenim medijima, a pojedini zvaničnici iz Velike Britanije i SAD-a optužili su Trumpa da je obeščastio američke vojnike.

Američki predsjednik je sa suprugom Melanijom trebao otputovati na američko groblje Aisne-Marne u gradiću Belleau, oko 85 kilometara istočno od Pariza, ali stalna sitna kiša i niski oblaci bili su razlog zašto njegov helikopter nije mogao poletjeti.

– Posjeta je otkazana zbog logističkih i problema s rasporedom, koje je uzrokovalo loše vrijeme – kaže se u saopćenju Bijele kuće, uz dodatak da je na groblje, umjesto Trumpa, išla delegacija koju je vodio šef kabineta, umirovljeni general John Kelly.

Nije poznato šta je Trump odlučio raditi u to vrijeme, osim što je napisao tweet kojim je američkim marincima čestitao rođendan.

Otkazivanje posjete dovelo je do žestokih kritika na Trumpov račun, a član britanskog parlamenta Nicholas Soames, inače unuk nekadašnjeg premijera Winstona Churchilla, konstatovao je da je Trump obeščastio vojnike, prenosi Al Jazeera.