Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori u sad-u

Trumpov izborni tabor traži zaustavljanje brojanja glasova u Pensilvaniji

Sarajevo: Boje jeseni u parkovima
27.10.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Jesenji motivi u sarajevskim parkovima Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Trampov zamjenik savjetnika za kampanju Justin Clark izjavio je da su ovi izbori “najvažniji” u pogledu historije zemlje

Izborni tabor američkog predsjednika Donalda Trumpa zatražio je zaustavljanje brojanja glasova u Pensilvaniji, jednoj od najkritičnijih država u izbornoj utrci, javlja Anadolu Agency (AA).

Trampov zamjenik savjetnika za kampanju Justin Clark izjavio je da su ovi izbori “najvažniji” u pogledu historije zemlje.

“Sigurnost ovih izbora je u interesu naše nacije. U Pensilvaniji se ipak dešavaju loše stvari. Demokrate se trude kako bi razrijedili republikanske glasove. Predsjednik i njegov tim se bore protiv toga”, rekao je Clark.

Istakao je da bi vlasti Pensilvanije trebale prestati brojati glasove pristigle poštom.

“Sada su oči cijele zemlje okrenute prema Pensilvaniji, ali vlasti Pensilvanije trebale bi zaustaviti brojanje glasova koji su stigli poštom. Podnijeli smo tužbu i po tom pitanju”, rekao je Clark.

Dodao je da su također pokrenuli tužbu i protiv Demokratske stranke u Pensilvaniji zbog kršenja izbornih zakona.

Trumpov izborni tabor je ranije objavio da su podnijeli tužbu na sudu i tražili novo prebrojavanje glasova i u Michiganu.

“Podnijeli smo tužbu pred Žalbenim sudom Michigana kako bi se zaustavilo prebrojavanje glasova sve dok nam se ne omogući odgovarajući pristup. Također smo zatražili da se ponovno provjere svi listići koji su već prebrojani dok nismo imali pristup”, navodi se u saopćenju Trumpovog tima.

Biden je pobijedio u saveznoj državi Wisconsin te osvojio još 10 elektorskih glasova, odnosno ukupno 248, dok Trump ima 214 elektora, a za pobjedu im je potrebno najmanje 270.