Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dokument na šest stranica

Trumpov pravni tim odbacio optužbe Predstavničkog doma za njegov opoziv

trump2

Demokrate su istovremeno planirale da predstave svoju pravnu strategiju koja bi dokazala da Trump treba da bude smijenjen s dužnosti

Pravni tim američkog predsjednika Donalda Trumpa odbacio je optužbe Predstavničkog doma Kongresa za njegov opoziv, tvrdeći da je Trump nevin, a da su optužbe na njegov račun opasan napad na Amerikance.

U dokumentu na šest stranica, Trumpovi advokati prvi put su se zvanično izjasnili o dvije stavke opoziva, zloupotrebi ovlaštenja i opstrukciji Kongresa, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Ta dva člana za opoziv Trumpa s mjesta predsjednika, čine osnovu suđenja koje u utorak počinje u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca.

Demokrate su istovremeno planirale da predstave svoju pravnu strategiju koja bi dokazala da Trump treba da bude smijenjen s dužnosti.

Trump je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi sprovela istragu protiv njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, kao i da je ometao Kongres u istrazi o tom slučaju.

Trump je porekao bilo kakve nepravilnosti i optužio demokrate da na gerilski način žele da ponište njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Trumpovi advokati tvrde da je Trump u svakom trenutku radio po punim ustavnim i zakonskim ovlaštenjima.

Oni ocjenjuju da se radi o “opasnom napadu protiv prava Amerikanaca da slobodno biraju svog predsjednika”, rekao je novinarima jedan izvor blizak timu odbrane, prenosi France Presse.

“To je besramni i ilegalni pokušaj da se preokrenu rezultati izbora 2016. i da se miješa u izbore 2020.”, rekao je taj izvor.

Trump ovog vikenda u svom klubu “Mar-a-Lago” u Palm Beachu na Floridi igra golf.

Pat Cipollone, advokat Bijele kuće vodit će tim odbrane, u petak je objavilo američko predsjedništvo. Pored njega će biti Jay Sokullou, lični Trumpov advokat. Također je objavljeno da u tim dolazi i bivši tužilac Kenneth Starr, centralni akter u aferi Levinski za vrijeme procesa opoziva bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona, i advokat Alan Deršovic koji je bio jedan od advokata O Jay Simpsona.