Trumpov svijet: Svađa u Quebecu i entuzijazam u Singapuru

g7

Sastanak lidera sedam najrazvijenih država svijeta (G7) koji je proteklog vikenda održan u kanadskom Quebecu bi umjesto usaglašavanja stavova oko trgovinskih razmirica mogao označiti početak globalnog trgovinskog rata Sjedinjenih Država i dosadašnjih najbližih saveznika, smatraju zapadni mediji, a neki čak upozoravaju da je ugrožen i međunarodni sistem koji je Washington predvodio sedamdeset godina, piše Radio Slobodna Evropa.

Dok se svađa sa zapadnim liderima, kažu mediji, američki predsjednik Donald Trump upućuje izjave pune poštovanja i nade u zajednički uspjeh prema sjevernokorejskom lideru Kim Jong Unu s kojim se sastaje u utorak u Singapuru na istorijskom samitu, i također predlaže vraćanje Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina u G8 odakle su izbačeni prije četiri godine nakon aneksije Krima.

Samit G7 u Quebecu je održan sedmicu dana nakon Trumpove odluke da uvede carine na čelik i aluminij koji SAD uvoze iz Evrope, Kanade i Meksika, što je potreslo tržišta i izazvalo strah o izbijanju globalnog trgovinskog rata.

Nakon odlaska sa dvodnevnog samita kojeg je obilježila razjedinjenost, američki predsjednik je objavio da SAD neće prihvatiti zajedničku izjavu lidera G7 grupe u kojoj su se čelnici najrazvijenijih zemalja usaglasili da je neophodna slobodna i fer trgovina koja će svima koristiti.

Šta se dogodilo u Quebecu?

Nikada se ni na jednom sastanku G7 nije dogodila katastrofa slična ovoj, ocjenjuje uticajni ekonomista Pol Krugman u komentaru za New York Times.

“Ona bi mogla biti predznak za početak trgovinskog rata, možda čak i za kolaps zapadnog saveza. U najmanju ruku to će štetiti reputaciji Amerike kao pouzdanog saveznika u narednim decenijama,” piše list.

NYT navodi da je realnost u Quebecu bila mnogo gora, odnosno da američki predsjednik nije od saveznika tražio drastičnu promjenu politike, već je tražio da prestanu da rade loše stvari koje ne rade.

“To nisu bili čvrsti stavovi u ime američkih interesa, to je bila deklaracija neznanja i političkog ludila,” tvrdi list i precizira da je Trump počeo sa pozivom da se Rusija ponovo vrati u G7.

“Potom je Trump tražio da ostali članovi G7 ukinu svoje “smiješne i neprihvatljive” tarife na američku robu – što bi bilo teško za njih, jer su njihove stvarne carinske stope vrlo niske,” stoji u tekstu NYT u kojem se postavlja pitanje: Da li je postojala strategija za ovakvo Trumpovo ponašanje?

“Radio je upravo ono što bi radila Putinova marioneta: vikao je na prijateljski nastrojene nacije o grijehovima koje nisu počinili,” piše NYT i dodaje da šta god da se desilo, to je bio ponižavajući debakl.

Trump izaziva probleme američkim G7 saveznicima

Na prošlogodišnjem samitu G7 u Italiji, lideri vodećih svjetskih ekonomija još uvijek su veličali Trumpa, piše Nic Robertson, urednik za međunarodnu politiku CNN-a.

Godinu dana kasnije, kaže Robertson, ovi isti svjetski lideri okupili su se u Kanadi i nemaju dileme: Tramp je nevolja.

“On je nevolja za njihove ekonomije, politički otrov u njihovim poštovanim zemljama i oduzima neizmjernu količinu njihovog dragocjenog vremena i energije,” piše u tekstu i navodi da su tenzije bile jače od činjenice na osnovu koje je ovaj samit trebalo da definiše novi odnos između Amerike i drugih velikih trgovinskih zemalja.

Robertson precizira da se na samitima poput ovoga, neslaganja obično manifestuju u kratkom završnom saopćenju, odnosno da što se lideri više ne slažu, kraća je konačna izjava.

“Ali čak i najiskusniji vladini zvaničnici će imati problema da zabašure ovolike gafove počinjene u odnosima među diplomatskim zvijerima. Jednostavno rečeno, nije diplomatski tepih dovoljno veliki da sakrije sav nered koji je potrebno počistiti za njim,” tvrdi urednik CNN-a .

Trampov ekonomski savjetnik za CNN o Trudeau: “To je bila izdaja”

Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow je u intervjuu za CNN optužio kanadskog premijera Justina Trudeau, koji je najavio da će Kanada uzvratiti svojim na američke tarife, da iznosi stavove za domaću političku upotrebu, kao i da nanosi veliku štetu G7.

“Stvarno nam je zabio nož u leđa,” rekao je Kudlow.

Peter Navarro, trgovinski savjetnik Trumpa, za Fox news sunday je iznio seriju žestokih komentara na račun Trudeau.

“Postoji posebno mjesto u paklu za bilo kog lidera koji se bavi lošom diplomatijom u odnosu s predsjednikom Trumpom, a zatim pokuša da ga ubode u leđa na izlazu,” rekao je Navarro.

Reagujući na tvrdnje Trumpovih savjetnika, kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland nazvala je Trumpove tarife na kanadski aluminijum i čelik “nezakonitim i neopravdanim”.

“Kanada ne sprovodi svoju diplomatiju putem ad hominem napada,” rekla je Freeland i dodala da se kanadski zvaničnici naročito uzdržavaju od takvog napada kada su u pitanju saveznici”.

Trump je G7 pretvorio u G6

Washington Post podsjeća na svoju prognozu da je politika Trumpa smrtna kazna za Ameriku kao veliku silu.

“Takva upozorenja možda su tada zvučala hiperbolično. Ko je, uostalom, mogao da zna da je Trump dobar u prijetnjama?” pita WP i dodaje da je za samo nekoliko sedmica, on napravio ogroman korak ka uništavanju globalnog sistema koji su Sjedinjene Države stvorile nakon 1945. godine.

“Predsjednikovi izlivi bijesa pretvorili su samit G6 protiv G1. Raspoloženje se najbolje vidi na živopisnoj fotografiji koja pokazuje Trumpa, s rukama u odbrambenom položaju, dok se njemačka kancelarka Angela Merkel, okružena drugim liderima, naginje preko stola ka njemu,” piše list i zaključuje da Trump izgleda kao okrivljeni koga je porotnik proglasio krivim.

Trump izuzeo Ameriku iz zajedničke izjave G7

Washington post kaže i da se predsjednik Trump osvetio kanadskom premijeru i da je prijetio da će uvesti kazne na uvoz stranih automobila.

“Na osnovu Justinovih lažnih izjava na konferenciji za novinare i činjenice da Kanada naplaćuje velike tarife našim američkim farmerima, dao sam nalog američkim predstavnicima da ne podrže zajedničko saopćenje dok gledamo kako tarife za automobile preplavljuju američko tržište!” napisao je Trump na Twitteru.

WP podsjeća da je Trudeaukritikovao nedavnu odluku Trumpa da uvede tarife na čelik i aluminijum iz Evropske unije, Kanade i Meksika, rekavši da je “uvrijedljivo” da Trump kao razlog za to navodi američku nacionalnu sigurnost.

List ocjenjuje i da su se lideri G7 nadali da će samit ojačati veze koje su ugrožene trgovinskim sporovima.

“Umjesto toga, završilo se oštrim rečima između Trumpa i lidera jednog od najvećih trgovinskih partnera SAD-a, što može eskalirati u potpuni trgovinski rat,” ocjenjuje vašingtonski dnevnik i precizira da je Trumpu svakako potrebna pomoć Kongresa da u potpunosti prekine trgovinu s američkim saveznikom.

Trump pokazao svoj prezir prema G7 saveznicima

Na proteklom samitu Trump se sukobio s EU i Kanadom oko trgovine, zatražio ljubaznost prema Rusiji i iskazao entuzijazam prema sastanku sa sjevernokorejskim diktatorom, piše The Guardian.

Trump je otputovao u Singapur na najznačajniji sastanak od kada je predsjednik, samit sa Sjevernom Korejom.

Iza sebe je ostavio konfuziju i frustraciju među dugogodišnjim saveznicima Sjedinjenih Država, piše britanski list te dodaje kako je napustio samit na isti način kako je i došao, prijeteći trgovinskim ratom.

“Podcjenjivački ton prema liderima koje su ranije američke administracije smatrale svojim najbližim saradnicima bio je u suprotnosti s jezikom punim nade koji je koristio o nadolazećem samitu s Kim Jong Unom“.

Ovo će biti prvi sastanak između aktuelnog predsjednika Amerike i sjevernokorejskog lidera. Njegov ishod mogao bi pokazati da li se Sjeverna Koreja može uvjeriti da razmontira nuklearno oružje koje je gradila tri decenije. Trump je rekao kako je ovo historijska prilika za Kima da izvuče svoju zemlju iz izolacije.

Kada se usporede dva događaja od velike važnosti naglašava se čudan odnos Trumpa prema stranim vladama: za njega je lakše da uspostavi lični odnos sa autokratama nego s demokratski izabranim liderima, navodi Gardian.

“Mnogo bi mu bilo draže da je u Singapuru nego u Quebecu,” rekao je Thomas Wright, direktor Centra za Ameriku i Evropu pri Brookings institutu.

“Više ga nerviraju saveznici nego neprijatelji, i zaista se ne slaže s ostalima članovima G7,“ zaključio je on.