Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Trumpova administracija počinje prenos vlasti

trump

Murphy je rekla da Bijela kuća nije vršila pritisak na nju da odlaže formalnu tranziciju i nije donijela odluku “iz straha ili favorizovanja”

Agencija za opšte poslove (GSA) obavijestila je novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena 24. novembra da je administracija Donalda Trumpa spremna da započne formalni proces tranzicije, navodi se u pismu šefice Agencije Emily Murphy, prenosi CNN.

Pismo je prvi korak koji je administracija preduzela da bi priznala poraz predsjednika Donalda Trumpa, više od dvije sedmice nakon što je Biden proglašen pobjednikom na izborima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Murphy je rekla da Bijela kuća nije vršila pritisak na nju da odlaže formalnu tranziciju i nije donijela odluku “iz straha ili favorizovanja”.

„Molim vas, znajte da sam odluku donijela samostalno, na osnovu zakona i dostupnih činjenica“, napisala je Murphy. “Nikada na mene nije direktno ili indirektno vršio pritisak bilo koji zvaničnik izvršnog dijela vlasti – uključujući one koji rade u Bijeloj kući ili GSA – u vezi sa suštinom ili vremenom donošenja moje odluke. Da budem jasna, nisam dobila nikakvo naređenje da odložim moju odluku “.

Predsjednik SAD Donald Trump objavio je ubrzo nakon toga da je dao preporuku Murphy da uradi sve što je u skladu sa protokolom, kao i da je istu preporuku dao ostatku tima.

Trump je u tweetu napisao da njegov tim nastavlja borbu i da vjeruje da će pobediti.