opoziv

Trumpovi advokati u završnoj riječi pozvali Senat da ga oslobodi

pat (1)

“Nije ništa loše učinio”, rekao je, predstavljajući Trumpa žrtvom procesa opoziva čiji je cilj, po njemu, spriječiti da aktuelni predsjednik na izborima 3. novembra dobije novi mandat

Advokati Donalda Trumpa završili su u ponedjeljak iznošenje odbrane na suđenju u procesu opoziva američkog predsjednika, pozivajući senatore, koji u srijedu trebaju objaviti svoju odluku, da ga oslobode, javio je AFP.

“Došao sam danas od vas zatražiti da odbacite optužbe za zlouporabu ovlasti i opstrukciju Kongresne istrage protiv predsjednika”, rekao je Pat Cipollone, advokat Bijele kuće.

“Nije ništa loše učinio”, rekao je, predstavljajući Trumpa žrtvom procesa opoziva čiji je cilj, po njemu, spriječiti da aktuelni predsjednik na izborima 3. novembra dobije novi mandat, navela je Hina.

Senat ima republikansku većinu

“Nije baš dobro biti ovdje na početku izborne sezone, kada se u Iowi odvijaju prvi demokratski predizbori”, rekao je Cipollone.

Demokratski tužitelji terete Trumpa da je zatražio od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog istragu njegovog mogućeg protukandidata na izborima predstojeće jeseni Josepha Bidena, te je potom sve učinio kako bi otežao istragu Kongresa.

Senat ima republikansku većinu (53:47), a budući da je potrebno da dvije trećine senatora glasa za opoziv Trumpa, on će gotovo sigurno biti oslobođen, procjenjuje Hina.