Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trumpovo novo rješenje za napade u školama: “Dati bonus naoružanim učiteljima”

trump

Bijela kuća je objavila u četvrtak da federalna vlada može sakupiti novac za obuku i naoružavanje miliona učitelja širom SAD-a kao odgovor na sve veći broj oružanih napada u školama, piše Guardian.

Trump je u četvrtak na sastanku sa državnim i lokalnim zvaničnicima predložio plaćanje bonusa učiteljima koji su “stručno obučeni za baratanje oružjem i imaju dozvolu za skrivanje oružja”.

Predsjednik SAD-a je kazao da bi samo određeni broj, odnosno 10, 20, ili 40% učitelja, bilo naoružano. Tu se pogotovo ubraja penzionisano vojno osoblje koje radi u školama.

“Želim zaštititi škole isto kao i banke. Ako damo 40% učitelja po 1.000 dolara bonusa, to je milijarda dolara raspoređena na milion ljudi”, izjavio je Trump.

Zamjenik press sekretara Bijele kuće Raj Shah izjavio je kako Trump razmatra pomicanje granice za nošenje oružja na 21 godinu, ali ne podržava ukidanje oružja za sve građane SAD-a.

Gradonačelnica Parklanda Christine Hunschofsky istakla je važnost mentalnog zdravlja na sastanku s Trumpom u četvrtak.

“Kako je moguće da je takva osoba imala slobodan pristup tako smrtonosnom oružju?” zapitala se Hunschofsky aludirajući na Nikolasa Cruza koji je prošle srijede počinio masakr u školi.