Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Tsipras: Grčka suočena s najvećim prilivom migranata od 2. Svjetskog rata

28/09/2018

Grčka je iskoristila svoje obraćanje svjetskim čelnicima kako bi ukorila neke evropske susjede što okreću leđa migrantima koji nastavljaju da pristižu u Evropu kopnenim i morskim putem.

Premijer Alexis Tsipras izjavio je u petak da se Grčka suočava s najvećim prilivom migranata od Drugog svjetskog rata i istaknuo je da su Grci “raširili ruke prema nadolazećim migrantima, pokazujući svijetu šta znači solidarnost”.

Kazao je da se Grci nisu “pridružili nacionalističkim i ksenofobičnim glasovima koji pozivaju na zaustavljanje ljudi na moru ili vještački proces azila koji ima za cilj odbiti svakoga”.

Većina migranata iskrcaju se u Italiji i Grčkoj, i te zemlje osjećaju se napuštenim od svojih partnera iz EU. Države članice poput Mađarske, Poljske, Češke Republike i Slovačke nisu voljne da podijele migrantsko breme i odbijaju prihvatiti izbjegličke kvote, prenosi Associated Press.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.