Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska

“Turiste iz BiH i Srbije žrtvovali smo za spas turističke sezone”

plaza makarska (1)

BiH i Srbija Hrvatskoj su važna turistička tržišta, pogotovo na jugu, koji je, poput Makarske rivijere, rivijera BiH turista

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske donio je odluku o posebnom režimu ulaska u Hrvatsku za putnike iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Voditelj Nacionalnog štaba Davor Božinović objasnio je da će osobe koje dolaze iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova biti dužne boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu, odnosno drugom odgovarajućem prostoru, 14 dana od dana ulaska u RH. Božinović je napomenuo da se ta obaveza samoizolacije ne primjenjuje na putnike koji su pri ulasku u RH bili u tranzitu kroz te zemlje, piše Večernji list.

– Ova odluka, kao i sve odluke koje se donose na nivou Štaba civilne zaštite, donesena je na osnovu mišljenja medicinske struke, prije svega na temelju preporuka epidemiologa s obzirom na stanje s epidemijom u tim zemljama. U Hrvatskoj imamo porast broja osoba inficiranih koronavirusom, a većina ih je došla iz smjera BiH, Srbije i Kosova, a prema preporuci i standardima koji su uspostavljani u HZJZ-u, i Sjeverna Makedonija ulazi u taj krug zemalja – objasnio je Božinović.

Marija Bubaš, zamjenica direktora HZJZ-a, objasnila je da je kriterij za donošenje ove odluke bio broj zaraženih na milion stanovnika i kakav je trend u broju oboljelih u toj zemlji, raste li ili pada. Poručila je i da mora biti znatan pad da bi se odluka ukinula te da to određuju epidemiolozi. Božinović se na to nadovezao i rekao da je primarni podatak koji se prati ima li taj trend u pojedinoj zemlji utjecaja na povećanje broj novooboljelih u RH.

Nedo Penezić, koordinator Pododbora za male iznajmljivače udruge Glas Poduzetnika, ističe da će se taj novi režim s jedne strane odraziti negativno na turističku sezonu jer su BiH i Srbija Hrvatskoj važna turistička tržišta, pogotovo na jugu, koji je, poput Makarske rivijere, rivijera BiH turista. Usto, lani smo, veli, imali i znatan rast srpskih turista. S druge strane, da nismo uveli takvu mjeru, imali bismo vjerovatno gubitke na drugim tržištima – u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji… – smatra Penezić.

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK, također smatra da odluka o samoizolaciji za putnike iz Srbije i BiH ima dva aspekta.

– To će svakako utjecati na građane Srbije i BiH da ne putuju u turističke svrhe u Hrvatsku. No uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, za turizam je ovo vrlo kvalitetna odluka kako se ne bi ugrozio ostatak turističke sezone – smatra Žgomba i dodaje da ta odluka nije vječna i da se može povući za 15 dana te da ona je problem ovog momenta, a ne turističke sezone.

Stoga, kaže, ako bude trajala kraće, imat će male i zanemarive posljedice na turizam. U Hrvatsku, inače, bez ograničenja mogu ulaziti državljani iz 10 članica EU, i to Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litvanije, Letonije, Njemačke i Poljske. Štab civilne zaštite RH tako je odlučio zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije u tim zemljama.

Tako se pri ulasku u RH državljana tih država od njih traže podaci o odredištu, broj mobitela i e-mail adresa radi moguće potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Stoga oni moraju popuniti obrazac, a sve je to je moguće i online na stranici Enter Croatia.

Građani svih drugih članica EU mogu također ući u Hrvatsku, ali pritom moraju dokazati razlog za ulazak u zemlju. Za turističku posjetu potrebno je imati potvrdu rezervacije smještaja u Hrvatskoj. Državljani trećih zemalja, u koje se ubrajaju i oni iz Srbije i BiH, mogu ući u Hrvatsku isključivo uz dokaz posjedovanja nekretnina ili plovila te ako idu na sprovod ili imaju poslovni sastanak ili poslovni interes.

Hrvatski državljani, pak, u Srbiju i BiH mogu ulaziti bez ograničenja, kao i na Kosovo.