Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Majlinda Bregu

Turizam na zapadnom Balkanu već osjeća udarac pandemije koronavirusa

Bregu WB conference (1)

Jedno od pet rezervisanih putovanja na zapadni Balkan planiranih u 2020. godini je otkazano

“Kako je ova pandemija zatvorila milijarde ljudi u kuće, jedan sektor već osjeća udarac, a to je turizam”, kazala je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, naglasivši kako je skoro polovina turističkih agencija i tur operatera u regionu počela rezati troškove i otpuštati radnike.

“Jedno od pet rezervisanih putovanja na zapadni Balkan planiranih u 2020. godini je otkazano. I to ovu situaciju čini izuzetno teškom, jer znamo da turizam doprinosi BDP-u regiona sa 10,2 posto, dok je 11,4 posto svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja, što znači da će pad zaposlenosti u ovom sektoru uskoro postati činjenica”, kazala je Bregu povodom Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina koji obilježava sektor turizma.

Projekat razvoja i promocije turizma, koji provodi Vijeće za regionalnu saradnju a finansira Evropska unija, provelo je istraživanje turističkih agencija i tur operatera sa zapadnog Balkana, a preliminarni rezultati pokazuju da je 42 posto turističkih agencija i tur operatera već počelo s rezanjem troškova i otpustilo dio radnika. Oko 20 posto njih je već prestalo sa radom, dok 41 posto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom samo tri mjeseca, saopćili su iz RCC-a.

Naglasili su kako 72 posto agencija i operatera u sektoru turizma u regionu očekuje podršku svojih vlada kako bi nastavili sa radom jednom kada se okonča blokada uzrokovana širenjem virusa covid- 19.

Iz RCC-a ističu kako je uticaj pandemije koronavirusa ogroman u svijetu, a da Svjetska turistička organizacija procjenjuje da bi međunarodni dolasci širom svijeta mogli opasti za 20, pa čak i 30 posto u 2020. godini, što znači da bi sektor mogao „izgubiti“ oko 7 godina svog rasta, s obzirom, kako navode, da na evropskom nivou mjesečno gubi jednu milijardu.

“Možemo apelovati da se sada svi ujedinimo u jedinstven front kako bi ograničili nezapamćene gubitke prihoda od turizma. Hajde da počnemo s reklamiranjem i promocijom novih ideja za spas sektora”, poručila je Bregu.Bregu: Turizam na zapadnom Balkanu već osjeća udarac pandemije koronavirusa