Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zamjenica predsjedavajućeg

Turković: Još nije zakazana sjednica VMBiH radi odluke o slanju humanitarne pomoći Ukrajini

kosarac bevanda turkovic
10.01.2016., Vodice - Zbog ucestalih prometnih nesreca policija sve vise kontrolira brzinu vozila na sibenskom podrucju. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Podsjetila je kako je Bosna i Hercegovina dobila zvaničan zahtjev Ambasade Ukrajine za humanitarnu pomoć koji je Ministarstvo vanjskih poslova BiH odmah uputilo u hitnu proceduru

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković kazala je danas kako još nije zakazana sjednica Vijeća ministara BiH (VMBiH) na kojoj bi bila donesena odluka o slanju humanitarne pomoći Ukrajini.

– Sa žaljenjem konstatiramo da još nije zakazana sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj bi se donijela odluka o slanju humanitarne pomoći narodu Ukrajine – kazala je Turković za Fenu.

Podsjetila je kako je Bosna i Hercegovina dobila zvaničan zahtjev Ambasade Ukrajine za humanitarnu pomoć koji je Ministarstvo vanjskih poslova BiH odmah uputilo u hitnu proceduru.

– Već smo ranije uputili i urgenciju predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da se što prije donese odluka o izdvajanju sredstava iz budžetske rezerve za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine – precizira Turković.

Istovremeno, ističe kako se sve procedure mogu završiti vrlo brzo, te da odluka treba biti donesena čim prije.

– Za očekivati je da Bosna i Hercegovina, u skladu sa svojim mogućnostima, uputi pomoć Ukrajini koja se suočava s humanitarnom i izbjegličkom katastrofom – kazala je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH.

Podsjećamo, Turković je krajem februara uputila dopis Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u kojem predlaže da Vijeće ministara BiH održi hitnu sjednicu i donese odluku o upućivanju humanitarne pomoći u Ukrajinu, navodeći kako sigurnost i pristup humanitarnoj pomoći mora biti garantovana svim ugroženim osobama, u skladu s odredbama međunarodnog humanitarnog prava.