Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska i SAD potpisali dokument o zajedničkoj borbi protiv ISIS-a

Cavusoglu

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu potvrdio je da su Turska i SAD okončali tehničke pregovore i da su vojni zvaničnici potpisali dokument o saradnji u borbi protiv terorističke organizacije ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu se danas u Ankari sastao sa sjevernokiparskom ministricom Emine Colak, a nakon tog susreta se obratio novinarima i komentirao pisanja nekih medija koji su prenijeli da zvaničnici SAD nisu mogli potvrdili informaciju o tome da su pomenuti pregovori između Ankare i Washingtona uspješno završeni.

„Ja sam kazao da su tehnički pregovori završeni i da su vojni zvaničnici po proceduri potpisali taj dokument. To je ustvari tehničko pitanje. Ovdje se sada piše na način da se stiče pogrešan dojam da između Turske i SAD postoje nesuglasice. Možda su američki glasnogovornici akcentirali parafiranje dokumenta i kazali su da je malo ostalo do finaliziranja svih detalja. Možda je to sve jednostavno bio plod velike vremenske razlike i da su informacije tamo kasnije stigle. Važno je da su vojni zvaničnici stavili svoje potpise, a pitanja o tome kako će biti vođene zajedničke operacije je isključivo u domenu vojnih i nadležnih institucija“, kazao je Cavusloglu.