Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska nakon šest godina ponovo ima ambasadora u Izraelu

erdogan

Turska je za ambasadora u Izraelu imenovala vanjskopolitičkog savjetnika premijera, potvrđujući normalizaciju diplomatskih odnosa nakon šestogodišnjeg djelimičnog prekida, objavio je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Smrtonosni upad iz 2010. godine izraelskih komandosa na turski brod koji je pokušao da probije pomorsku blokadu Gaze nagnao je Ankaru da protjera izraelskog ambasadora i prekine svaku vojnu saradnju s Izraelom.

Izrael i Turska saglasili su se u junu da normaliziraju odnose nakon što je jevrejska država uputila izvinjenje zbog racije, isplatila 20 miliona dolara odštete i dopustila da se turska pomoć dostavlja Gazi preko izraelskih luka.

– Imenujemo Kemala Okema, vanjskopolitičkog savjetnika premijera (Binali Yildrima) za ambasadora (u Izraelu) – izjavio je Erdogan prije polaska na put u Pakistan.

– Vjerujem da je on preuzeo dužnost jučer (u utorak) – dodao je turski čelnik.

Izrael je Eitana Naeha imenovao za novog ambasadora u Turskoj.

Kontaktiran od AFP-a, zvaničnik izraelske ambasade u Ankari izjavio je da novi izraelski diplomata još nije počeo s radom ali se očekuje da će uskoro preuzeti dužnost čim se dovrši proces njegovog odobrenja.

Naeh je trenutno zamjenik ambasadora u izraelskoj ambasadi u Londonu.

U raciji iz 2010. ubijeno je deset turskih aktivista što je dovelo do pada diplomatskih odnosa dvije zemlje na najniži nivo u istoriji, dok je Erdogan u jednoj prilici izjavio da Izrael “održava u životu Hitlerov duh”.

Dvije strane, međutim, već rade na vraćanju saradnje na nekadašnje nivoe i održavaju razgovore o ambicioznom projektu gradnje gasovoda koji bi dovodio izraelski gas u Tursku i Evropu.

Državna novinska agencija Anadolija javila je u utorak da su izraelski i turski energetski zvaničnici održali prvi radni sastanak o projektu u prošloj sedmici, prenosi AFP.