Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"sije sjeme nove mržnje"

Turska oštro osudila potez Parlamenta Italije o događajima iz 1915.

Ibrahim Kalin (1)

Glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik ranije je izjavio kako je parlament Italije uvučen u igru koju diktira armenska dijaspora

Republika Turska najoštrije je osudila nacrt dokumenta parlamenta Italije kojim se događaji iz 1915. godine karakteriziraju kao “genocid nad Armenima“.

“Najoštrije osuđujemo posljednji pokušaj italijanskog parlamenta da se upliće i politizira našu nacionalnu historiju“, poručio je Fahrettin Altun, direktor Ureda za komunikacije pri uredu turskog predsjednika.

I glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin je najoštrije osudio usvajanje pomenutog dokumenta u italijanskom parlamentu.

“Nacrt deklaracije italijanskog parlamenta o navodnom genocidu nipodaštava historijske činjenice i sije sjeme nove mržnje“, poručio je Kalin na Twitteru.

On je također naveo kako italijanski parlament podriva poziv za formiranje zajedničke i nezavisne komisije za istraživanje tragedija iz Prvog svjetskog rata.

Parlament Italije večeras je sa 382 glasa “za” odobrio nacrt dokumenta kojim poziva italijansku vladu da događaje iz 1915. godine okarakterizira kao “genocid“.

Glasnogovornik vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Omer Celik ranije je izjavio kako je parlament Italije uvučen u igru koju diktira armenska dijaspora koja ni na koji način ne želi da dođe do normalizacije odnosa između Turske i Armenije.

Zvanična Ankara ustrajno tvrdi da su sve strane u Prvom svjetskom ratu pretrpjele velike žrtve i da se tim historijskim događajima trebaju baviti stručnjaci, a ne političari. Turska ne prihvata armenske tvrdnje o “genocidu”.

Ističući kako se 1915. godine dogodila velika tragedija za obje strane, Turska predlaže formiranje zajedničke komisije koja bi provela istragu o tom periodu, a koju bi činili turski, armenski i međunarodni historičari.