Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska: Ruski SU-34 jučer povrijedio turski zračni prostor

Russian_Air_Force

Ruski vojni avion tipa SU-34 je jučer povrijedio turski zračni prostor, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Turske.

U pisanom saopćenju iz ministarstva se navodi da je turska vojska, prije nego što je ruski avion povrijedio njen turski zračni prostor, višestruko upozoravala ruskog pilota i to na engleskom i ruskom jeziku.

“Jučer, 29. januara 2016. godine u 11.46 po turskom vremenu ruski vojni avion SU-34 je povrijedio turski zračni prostor. Ruski avion je, prije povrede turskog prostora višestruko upozoren na ruskom i engleskom jeziku. Ovo je očit pokazatelj da Rusija, unatoč upozorenju naše zemlje i NATO saveza, djeluje s ciljem eskalacije problema”, navodi se u saopćenju iz turskog ministarstva vanjskih poslova, u kojem dodaju:

„Otvoreno pozivamo Rusiju da se odgovorno odnosi prema problemu povrede turskog zračnog prostora, a samim tim i zračnog prostora NATO saveza. Ponovo naglašavamo da će sva odgovornost, za ozbiljne neželjene poteze koje mogu prouzrokovati neodgovorna ponašanja ove vrste, pasti na Rusiju“.

Stavovi Turske o ovome su predočeni ruskom ambasadoru u Ankari, koji je jučer pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Turske prilikom čega su turske vlasti uputile odlučan protest na ovakvu vrstu ponašanja.