Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Turska uzvraća udarac: Švedska zemlja silovanja

istanbul

Na međunarodnom aerodromu u Istanbulu postavljen je reklamni baner na kojem se navodi da je “Švedska zemlja silovanja”.

Baner je postavljen kao odogovor na kritike Švedske o turskom zakonu o seksualnom zlostavljanju djece koji je izazvao diplomatsku raspravu između dvije zemlje, prenijela je turska televizija.

Na ekranima na kojima putnici dobijaju razna obavještenja emitovana je reklama na engleskom i turskom. “Upozorenje putnicima! Da li znate da je Švedska zemlja s najvećom stopom silovanja u svijetu?”, navodi se u video-klipu.

Reklame na aerodromima u Turskoj postavlja jedna privatna kompanija, javila je turska državna agencija Anadolija.

Švedski ambasador u Ankari pozvan je nedavno na razgovor poslije izjave šefice švedske diplomatije Margot Valstrom koja je osudila sudsku odluku kojom se u Turskoj legalizuju, prema njenim riječima, seksualni odnosi s djecom ispod 15 godina.

Švedska ministarka osudila je nedavnu odluku Ustavnog suda Turske koji se izjasnio za izmjenu Krivičnog zakona brisanjem odredbe koja predviđa da svaki seksualni čin s detetom mlađim od 15 godina predstavlja “seksualno zlostavljanje”.

Turska je prošle sedmice uručila sličan protest i austrijskoj ambasadi zbog informacije na bečkom aerodromu, gde je na monitorima za putnike pisalo da “Turska dozvoljava seksualne odnose s djecom mlađom od 15 godina”.